Nattklubb eller diskotek

Var är egentligen skillnaden på en nattklubb och ett diskotek? Ingen. Nattklubben är en nyare titel på det som tidigare kallades diskotek vilket är en plats för underhållning med dans som håller öppet kvällar och nätter. De flesta nattklubbar väljer att hålla sig till en musikstil alternativt att ha olika dansgolv för olika musik eller temakvällar och kanske är det därför som benämningen nattklubb idag är vanligare än diskotek, ett diskotek kan antas spela discomusik.Hilarious party

Nattklubben som fenomen växte fram i London på 1960-talet och hade sitt ursprung i Swinging London. I Sverige sägs nattklubben Alexandra vara först ut.

Ett viktigt inslag för en nattklubb, förutom musiken, är alkoholen. Nattklubbens öppettider styrs ofta av dess utskänkningstillstånd, också känt som serveringstillstånd, och 30 minuter efter att tillståndet upphört att gälla måste klubben vara tömd på gäster. Detta kan också antas vara en anledning till att man idag hellre säger nattklubb. Ett disco kallas det ofta när ungdomar under 18 år samlas till fest och där finns inget alkoholtillstånd. Är ungdomarna under 13 år så kallar man det gärna knattedisco.

Utskänkningstillståndet/serveringstillståndet utfärdas av kommunerna och några av de grundbestämmelser som gäller är att alkohol inte får serveras före kl. 11.00, att stället även måste servera mat, att alkoholservering inte sker till dem under 18 år.

Har man inte tillstånd att servera alkohol kan man istället ha danstillstånd vilket krävs för att få arrangera offentliga danstillställningar, även om de inte sker på offentlig plats. Kan sammankomsten äga rum utan fara för den allmänna ordningen eller trafiken så kan den få hållas utan tillstånd men generellt krävs att Polismyndigheten utfärdar tillståndet också för tivolin, mässor, marknader, karnevaler och valborgsmässoeldar.

Det kan kännas förlegat med danstillstånd men det infördes på 1930-talet då politikerna oroade sig för att danstillställningar blev allt vanligare och att där spelades omoralisk musik och konsumerades alkohol. Det har i senare tid lagts motioner för avskaffandet av detta tillstånd men polisen har i detta uttryckt farhågor om minskad kontroll. Dock har frågan lyfts vid Riksdagen och den ligger nu på Regeringens bord, läs gärna mer om motionerna på Riksdagens hemsida.