Säkerhetsregler på nattklubbar

Vem gillar inte att gå på nattklubb när man är ledig för att träffa vänner och roa sig ett par timmar? Nattklubbarna finns i olika skepnader där några har livemusik och en del kör med en DJ. Barer med dryck finns och i de flesta fall någon form av mat att köpa när man blir hungrig framåt småtimmarna. Nattklubbar med takterrass eller innergård med lummiga växter och dämpad belysning för högre mysfaktor har börjat dyka upp och är mycket populära att besöka. Det alla har gemensamt är att det måste finnas säkerhetsregler på samtliga nattklubbar i Sverige.

Säkerhetstänk på klubbarna

Dunkande musik, dansande glada människor på festhumör i lokaler med dämpad belysning. Ett besök på en nattklubb är ett härligt sätt att umgås på och ett bra sätt att göra nya trevliga bekantskaper. Med tanke på hur många som kan befinna sig i en festlokal behövs det säkerhetsregler. Det är viktigt med nödutgångar och att man snabbt kan ta sig ut genom dessa, de bör inte vara låsta under tiden nattklubben är öppen. Det ska gå snabbt att evakuera nattklubbsbesökarna via samtliga nödutgångar och det bör finnas fler än en sådan. Kameror för övervakning, vakter, brandlarm och att personalen har rätt utbildning för att klara av en krissituation är viktigt så de vet exakt vad som ska göras.

Säkerhetsföreskrifter arbetsgivarens ansvar

När det gäller säkerhet bör man gå igenom med berörd personal vad som gäller och det är viktigt att det finns rutiner. Ibland kan man även behöva sanera lokalerna från mögel, kontakta mögelsanering.nu för mer information. Kontroller med jämna mellanrum ska göras så att inga nödutgångar blivit blockerade, att övervakningskamerorna fungerar, att det finns uppdaterat brandskydd. All elektricitet bör ses över så att det fungerar som det ska och det är även bra att ha utrymningsövningar med personalen så de vet vad som ska göras i olika situationer. Att ha viss sjukvårdsutbildning som hjärt-lungräddning kan vara livsavgörande om något händer. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att säkerhetsföreskrifterna efterlevs och att all personal får den.