Studio 54  

En av de mest mytomspunna och legendariska nattklubbarna genom alla tider är Studio 54 i New York, USA.

Våren 1977 började ett rykte att spridas i New York, ett rykte om att något stort var på väg att hända, att ett disco som var 100 meter långt och 80 meter brett skulle öppnas av två unga entreprenörer. Ryktet stämde och de två entreprenörerna var Steve Rubell och Ian Schrager. Steve var en kändiskåt bög som älskade att umgås med kändisar. Ian var en slipad advokat som höll sig i bakgrunden.

Till premiären fick 5000 personer en inbjudan. 1000 av dem kom in, resten fick stå kvar utanför.

Ägarnas tanke var att Studio 54 skulle vara en mix av människor. Här skulle gay, lesb567px-54-nyiska, transvestiter, kändisar, miljonärer och turister mötas. Steve Rubell promenerade längs den flera hundra meter långa kön varje kväll och pekade ut vilka som fick komma in. De som pekades ut kände sig utvalda, alla som kom in kände sig som stjärnor för en kväll och alla dansade med alla. På Studio 54 var allt tillåtet. Kokainet flödade, gäster hade sex, folk var nakna. Människor hade ett behov av att uttrycka och utmärka sig – och att experimentera. En stor del i framgångarna hade musiken. Här arbetade två fasta DJs, Richie Kaczor och Nicky Siano, och de fyllde dansgolvet kväll efter kväll och skapade en magisk stämning. Enligt många tack vare att de lät musiken tala. Med hjälp av en påkostad DJ-utrustning körde de avancerade taktmixar och satte en ny standard för sitt yrke.

En vecka efter öppningsfesten kablades en bild ut över världen. En bild som sägs ha lagt grunden till nattklubbens överväldigande succé. Bianca Jagger red in till sin födelsedagsfest på en vit häst.

Efter ett antal tillslag av alkoholtillståndsmyndigheterna och offentliga uttalanden som ledde till razzior dömdes de två ägarna för skattebrott och till fängelse. I samma veva började världen drabbas av AIDS-fall och Studio 54, tillsammans med många andra nattklubbar, slog igen. Stängningen skulle också firas! Diana Ross sjöng medan Richard Gere, Andy Warhol, Lorna Luft och många andra festade. Fler än 2000 personer kom för att säga farväl i vad som kändes mer som ett party för två på väg på långresa än på väg in i fängelse.

Steve Rubell avled på 1980-talet men Ian Schrager är fortsatt aktiv om än i annan bransch, läs gärna mer på The Independent.