Saturday Night Fever – filmen

När Saturday Night Fever hade premiär i december 1977 kunde nog inte ens dess skapare ana vilket genomslag den skulle få. Handlingen med den enkla arbetargrabben i centrum som nattetid förvandlas till en glittrande discokung utspelar sig i slitna New York-miljöer. I botten är det en tragisk historia om våld, besvikelser och brustna hjärtan. Filmens soundtrack är ett av historiens mest säljande med över 25 miljoner sålda exemplar. Oftast räknas albumet som ett Bee Gees-album fast fler låtskrivare var verksamma, men det är förstås Bee Gees låtar som vi kommer ihåg. Och kanske är det musiken som har gjort filmen ikonisk och att den har stått emot tidens tand. Många anser att detta är Travoltas bästa roll trots alla hans senare rollprestationer.

Tribal nights of the new Saturday night

Filmen bygger på en artikel i New York Magazine, ” Tribal rites of the new Saturday night ” av Nik Cohn, en studie av den amerikanska arbetarklassens subkultur som ville visa discons betydelse för den fattiga italienska arbetarklassens ungdom. Själva storyn visade sig senare vara en bluff, men Cohn lyckades ändå fånga tidens hopplöshet och förtvivlan. Filmen och dess soundtrack förde ut discon till en ännu större publik än tidigare men då hade miljön redan börjat att changsera. Saturday Night Fever återkommer ofta som show världen över, som nu senast i Danmark. Saturday Night Fever – The Musical, med kände danske musikalartisten Silas Holst i huvudrollen, sätts upp i Köpenhamn och Århus. I handlingen har svärtan från filmen tonats ner och fokus läggs istället helt på kärlekshistorien och fartfyllda dansnummer. Saturday Night Fever blir lite av en tidskapsel över det spännande, glittriga och lite farliga 70-talet, kryddat med Bee-Gees oförgömliga musik.

Travoltas sexuella attraktionskraft

Som många andra av 70-talets mästerverk är filmen ett angrepp på samhället fyllt av sexuella undertoner. Andra filmer från samma tidsperiod, som Taxidriver, är dock klart råare. Det blir Travolta som lättar upp stämningen när han glider nedför gatan i sin 70-tals kostym med breda kavajslag och utsvängda byxben .Det finns något odiskutabelt sexigt och farligt över Tonys rollfigur men Travolta mildrar det på ett pojkaktigt och oskyldigt sätt vilket gör honom nästan ännu mer oemotståndlig. På dansgolvet får han äntligen släppa loss och leva ut hela sin attraktionskraft. Klubben är en farlig värld, fylld av giriga män som letar efter sårbara kvinnor samtidigt som sprit och droger flödar i ett New York som vid den tiden präglades av rasism, sexism och homofobi. sexleksaker var heller inte att tänka på.