Sturecompagniet

Sturecompagniet är en av Sveriges mest ryktbara nattklubbar, och dessutom en av de största. Klubben ligger inrymd i det gamla Sturebadets lokaler på Östermalm i Stockholm och får sin karaktär från den eleganta fin de siècle-dekoren. Här ryms hela fyra salar fördelade över två plan och en salig blandning av stilar. Det är utan tvekan en av de mest anrika klubbarna i Sverige men har också en mörk historia. Här utspelade sig år 1994 en av de mest uppmärksammade händelserna i svensk nutidshistoria, nämligen Stureplansmorden, då tre gäster och en dörrvakt dödades när kroggäst som nekats inträde öppnade eld.

Så ser Sturecompagniets framtid ut

Den stora uppståndelsen kring Stureplansmorden drev dock inte bort kunderna – klubben har fortsatt åtnjuta en stor popularitet under alla år. Idag kan man besöka åtta olika rum i Sturecompagniet, bland annat 309 som bjuder på hiphop och RnB, samt rockklubben Heaven’s Gate. På Sturebaren kan man ta en fördrink tillsammans med kompisgänget och på Hell’s Kitchen kan man hänga med allt från vanliga Stockholmare till kändisar. Att komma in på den mytomspunna V***** är dock få förunnat eftersom gästlistan bara rymmer 250 namn. Här kan man dock vänta sig ett äkta 70-talsdisco. Hur länge detta kommer att vara är dock frågan, då klubben hotas av rivning. Den Abu Dhabi-baserade koncernen som äger byggnaderna kring Stureplan har nämligen planer på att riva flera av byggnaderna, däribland den som inrymmer Sturecompagniet.

Hotell istället för klubb?

Tanken är att området där Sturecompagniet nu ligger ska förvandlas till ett nio våningar högt hotell istället. Det är ett förslag som fått hård kritik, framförallt av de som arbetar med nöjesverksamheterna runtom Stureplan. En stor mängd verksamheter måste hitta nya hem om rivningsplanerna blir verksamhet och många ifrågasätter den ekonomiska motiveringen bakom rivningarna. Det kan dock vara goda nyheter för den som planerat att investera i Stockholms nöjesbransch. Kanske finns utrymme att öppna en ny klubb som kan fylla tomrummet efter Sturecompagniet? Ett annat alternativ är att investera i fastigheter där den hemlösa klubben kan hyra in sig. Den typen av investering är en lång process och för att täcka upp eventuella oförutsedda kostnader under den tiden kan ett lån från snabbfinans.se vara till hjälp.