Ålder och kösystem
För att få köpa alkohol på Systembolaget måste man ha fyllt 20 år men för att få dricka på landets krogar och barer så måste man bara vara 18 år. Men att ha fyllt 18 år är ingen garanti för att komma in på ett ställe som serverar alkohol.
Diskrimineringslagen säger att det är förbjudet att hänvisa till en persons ålder vid tillsättning av en tjänst och att folkhögskolor inte får anta endast personer i en viss ålder till en utbildning. Men då det kommer till krogen så säger diskrimineringslagen ingenting. Det är krogarna själva som sätter sin åldersgräns då det är de som är ansvariga för nykterhetsnivån. En person på 18 år anses inte vara lika mogen och van vid att festa och dricka alkohol som en äldre person varför många krogar väljer att ha en högre åldersgräns, gärna 20 eller 23 eller till och med 25. Detta ser Socialdemokraterna som ett problem och anser att det är fråga om diskriminering om man hänvisar till en gästs ålder och därmed nekar hen entré.
Många, men inte alla, nattklubbarna i Stockholm har kösystem. Framför allt de kring Stureplan. Det behöver inte vara fullt inne på nattklubben men ändå så får gästerna stå utanför och huttra i kylan och vänta på att dörrvakten skall ge just deras sällskap ett ok. Här gäller listor, VIP-kort och pointersystem. Alla nattklubbar jobbar med olika system och det är inte lätt att veta vilket system som gäller på vilket ställe, hur man skall få access snabbare. Detta började på 1990-talet då några av nattklubbarna kring Stureplan seglade upp som stans mest populära och de skulle vara till för dåtidens kändisar och folk med mycket pengar. Rätt folk skulle släppas in och det var upp till dörrvakten att bestämma vem som var rätt. Diskriminering enligt många och ett antal personer med invandrarbakgrund har vittnat om att de nekats entré medan blonda svenskar släppts in.
Kommunstyrelsen i Stockholm försöker att komma tillrätta med insläppsdiskrimineringen och har infört olika nya regler, bl.a. att de krogar som håller öppet till 05 ska ha tydliga skyltar i entrén med gällande insläppsregler, läs mer på Insyn Sverige.
Tilläggas ska att det inte bara är Stockholm som drabbas av frågeställningarna ovan och att det i huvudstaden finns krogar som har ett demokratiskt kösystem. När det är fullt så arbetar man efter principen “en ut, en in”.