Alexandras  

Nattklubben Alexandras sägs vara den första av sitt slag i Sverige och slog upp sina dörrar på Strand Hotell år 1968 under ledning av Alexandra Charles, nattklubbsdrottningen. Alexandra Charles kom in i nattklubbsvärlden tack vare, eller på grund av, en strejk på Stockholms Universitet som ledde till inställda föreläsningar. Alexandra valde då att åka till Spanien, hamnade på Mallorca, förälskade sig i Noel Charles som pluggade ekonomi i London och som jobbade extra på casinon och nattklubbar i staden. Paret reste till Sverige för att hälsa på Alexandras föräldrar och Noel Charles fann Stockholm vackert men tråkigt; i London sprudlade nattlivet och i Sveriges huvudstad fanns bara stela etablissemang med dyra krogshower och källarklubbar.

Med erfarenhet av nattklubbar i stora städer runt om i världen så letade Alexandra efter en lokal som skulle hyAlexandra Charles in May 2013sa Sveriges första internationella nattklubb. Strand Hotells direktör trodde att Alexandra var galen då hon presentera sin idé men de fick till slut till stånd ett kontrakt vilket hon skrev under i eget namn då hotelldirektören förmodligen inte skulle ha gått med på det hela om han vetat att Noel Charles var svart. Efteråt var det för sent.

Invigningen blev succé, hör Alexandras egna ord på Sveriges Radio. Henning Sjöström, personligen inbjuden av Alexandra, dök upp med sina vänner och alla som Alexandra ville skulle komma kom. Hotelldirektören såg med förtjusning att nattklubbens popularitet gjorde att dåtidens internationella stjärnor också valde att övernatta på Strand Hotell och då mycket vill ha mer vräktes Alexandra och Noel Charles från lokalen. Klubben flyttades till Biblioteksgatan år 1969 och blev en, om möjligt, än större succé med gäster som kronprinsen, ABBA, Tom Jones, Elton John, Jack Nicholson och Grace Jones.

På Alexandras var man väl medveten om att alkohol inte fick säljas utan tillhörande mat, vilket allt som oftast hände, varför man ständigt höll span efter myndigheterna. Spritspionerna som de kallades. En anställd viskade “spritspion” och snabbt som viskleken så nådde ordet baren som tryckte på spionknappen vilken sände en signal till köket och kocken började att tillaga maträtter som på löpande band. Servitrisen utrustar sig med ett glatt leende, delar ut maten bland gästerna och säger åt dem att se glada ut och äta.

Delar av nattklubbens hus revs 1977 varför ny adress blev Döbelnsgatan. Här låg klubben 1978-1984 varefter den flyttade till Hotell Plaza på Birger Jarlsgatan. År 1988 valde Alexandra Charles att kliva av nattklubbsscenen.